Examen

Reserveren

Voor het reserveren van examens maken wij gebruik van het internet reserveringssysteem van het CBR. Het is belangrijk dat jij als kandidaat de rijschool van tevoren machtigt om een examen te reserveren voor je. Dit kan je doen via je DigiD. Het rijschoolnummer is 5757N2. Zonder deze machtiging kunnen wij geen examen reserveren. Het CBR garandeert voor de eerste examens een doorlooptijd van maximaal 7 weken en voor de herexamens een doorlooptijd van maximaal 5 weken. Meestal is het wel mogelijk om sneller examen te doen.   

Het examen

Het CBR in Middelburg, waarvandaan je praktijkexamen begint, is gevestigd in bowlingcentrum de kruitmolen. Kruitmolenlaan 129 in middelburg. Het praktijkexamen bestaat uit 2 gedeelten. Een gedeelte waarin je moet laten zien dat je zelfstandig kunt rijden en een gedeelte waarin de examinator de route aangeeft. Dit zelfstandig rijden kan worden getoetst door bijv. je navigatiesysteem. Het kan ook zijn dat de examinator je naar een voor jou bekend punt laat rijden. Het gaat er niet zozeer om dat je aankomt maar dat je laat zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden.

 

Tijdens het examen worden ook je bijzondere verrichtingen getoetst. Dit kan een omkeeropdracht, stopopdracht of parkeeropdracht zijn. Ook kan de hellingproef gevraagd worden. Je mag zelf de plaats en de manier bepalen waarop jij je manoeuvre uitvoert. Denk hierbij o.a. aan veiligheid en doorstroming.

 

In het examen vind ook een situatiebespreking plaats. Je mag de auto stilzetten en de examinator stelt over een bepaalde verkeerssituatie een aantal vragen. Probeer zoveel mogelijk over die situatie te vertellen. Denk ook hierbij aan veiligheid en verkeersdoorstroming.

 

Je examen duurt tot het moment dat je uitgestapt bent. Daarna neem je weer plaats aan tafel en hoor je de uitslag.

 

Succes!

 

Klik hier voor een filmpje over het praktijkexamen!